Recension av lådcykel Riese-Müller Packster 80

[Det kommer komma mer information.]

Denna cykeln.

Sammanfattning

Cykeln är löser mina problem och jag använder den varje dag och är nöjd.
Prislappen är (för) hög (men det tycker jag för en premium-bil också).
Motorn och transmissionen från Bosch är dåligt konstruerad (inte gjord för utomhusbruk eller med last).

TL;DR

Cykelergonomi

Den är tung. Det är inte säkert det gör något.

Det är inget som känns så länge man cyklar. För mig som normal man är det inget ohanterbart när jag leder eller baxar runt den men jämfört med något som är lätt är den tung. Jag vet inte hur tung den är jämfört med andra lådcyklar.
Jag har tyvärr inte vägt den för att få en rättvisande siffra att jämföra med; en med batteriet på och lådan monterad.

Den är smidigare än den ser ut.

I tighta 90-gradershörn måste man planera lite och kanske ge sig ut i mötande fält. Vid tillfälle av 180-graderssväng är det stor risk man måste gå av och leda den fram och tillbaka för att få runt den. Att parkera den i cykelställ är som att parkera en bil, man tittar först och svänger sedan och lyckas på första eller andra försöket.
Det är inget problem att cykla eller leda med två 6-åringar.

Den vobblar när man cyklar utan att hålla i styret.

Lösningen är att hålla i styret så det är inte kritiskt men det antyder svaj i ramen. Jag har inte jämfört med någon annan lådcykel.
Jag har cyklat i 50+ km/h, utan barn, vilket känns tryggt, ingen vobbelkänsla alls. Det är bra, för jag vill ogärna ramla i den farten med barn i lådan. Med 2 6-åringar i lådan höll ja 40+ km/h och var inte det minsta orolig. Barnen tjöt av glädje och tyckte det var bättre än Liseberg.

Den ramlar långsamt.

Vi har ramlat med och utan barn. Högre fart i den förra och mer “tappa cykeln” för den senare. Barnen satt fastspända och undrade vad de skulle göra medan de väntade på att vi lyfte cykeln igen. Det kändes betydligt tryggare än att ha barn på stol på pakethållaren.
En egenskap med att ramla med cykeln är att den ramlar långsammare än en vanlig cykel. Jag kan inte säga exakt vad det är men jag upplever jag har mer tid på mig att parera och styrningsmekaniken hindrar fullt utslag så man slipper få styret i magen eller fastna mellan ram och styre.
Jag har också provocerat cyken med halka, sväng, nerförsbacke och fart till en ordentlig ramling (utan barn). Utan att kunna jämföra med samma ramling med en vanlig cykel (såå roligt är det inte att ramla) tyckte jag det kändes bra.

Man sitter inte framåtlutad.

Eftersom man inte trampar med kraft finns det väldigt lite som håller upp rumpan och ryggen. Att sadeln är fjädrad är ingen tillfällighet. Detta borde gälla alla elcyklar och mer ju mer bakåtlutad sittpositionen är.
En av orsakerna jag valde denna lådcykeln framför annan lådcykel är att denna var mindre bakåtlutad. Jag hade dock önskat ännu mer framåtlutning.

Stödet bra och lite dåligt.

Först det bra: Den är otroligt stabil. Jag låter 7-åringarna klättra i och ur den parkerade cykeln och leka i den utan att vara rädd eller ens behöva stå i närheten.
Den får dock inte stå i nerförsbacke då stödet har precis höjd för att den skall glida sakta framåt och eventuellt (jag har testat lite grann och inte råkat ut för det) fälla upp stödet. Uppförsbacke borde fungera bra. Eventuellt kan ett tjockt gummiband över bromshandtagen lösa det. Trehjuliga lådcyklar har en handbroms, kanske skulle denna ha det också. Eller lås bakhjulet.
Det är också ganska vanligt jag slår i smalbenet när jag ställer cykeln på stödet.

Framhjulsupphängningen.

Behövs verkligen fjädring fram? Jag kan inte avgöra det.
Däremot känner jag att hela framhjulsupphängningen, om det är styrlager, navlager, fjädring eller broms kan jag inte avägra, glappar vid bromsning. Det är inget problem men i en känslig svängande nerförsbacke är det svårt att känna hur bromsen tar.

Färg.

Roligare än svart. Tråkigare än orange.
Mycket fin röd färg på överdraget.

Motorn

Walk assist är undermålig.

Den är för klen, alldeles för klen. En unge i lådan och en liten uppförsbacke blir jobbigt, speciellt som det är jobbigare att leda en lådcykel som är tyngre än en vanlig cykel och man inte vill luta.
Den orkar precis dra sin egen vikt om det inte lutar mer än någon grad uppför.
Den är oergonomisk. Ett tryck på en liten plastknapp och sedan hålla inne en annan medan man samtidigt håller handen på handtaget är jobbigt. Lägg till ett par vantar, eftersom det finns några av oss som inte cyklar bara soliga varma dagar, och man känner inte ens knappen ordentligt.

Temperaturkänslig motor.

Specifikationen är några få minusgrader för motorn.
En cykel med en motor till det priset monterad borde inte få säljas i Sverige utan en varningsskylt.
Bosch ligger i Tyskland. Där finns det garanterat minusgrader.
Jag har cyklat i 5 cm snö och det fungerar bra. Hjulen är breda, vilket är både bra och dåligt i snö, men jag antar de breda hjulen behövs p.g.a. vikten.

Temperaturkänsligt batteri.

Jag kommer inte ihåg specen för batteriet men ett batteri för flera tusen skall hantera flera minusgrader. Det gör det inte enligt specifikation.

Mycket friktion i motorn och drivningen.

Att cykla utan batteri är bara att glömma. Det är riktigt, riktigt trögt att trampa runt pedalerna utan batterihjälp.
För en billig motor hade jag varit ok med det men för en såpass dyr som detta är, är jag inte nöjd. Det borde sitta en varningsskylt: Denna “cykel” har inget praktiskt bruk utan batteri.
[Det kommer komma mer information.]

Tags: ,

Leave a Reply