Dixie MH 27′ 1978

Dixien är en 8,28 meter lång plastseglare från 78.  Bredden, 282 cm, och den upphöjda sittbrunnen gör den rymlig och torr.

[Eftersom båten är såld så bryr jag mig inte om att uppdatera de trasiga länkarna till bilderna.]

Dixie fördäck

Dixie fördäck och förstorad sprayhood

Sittbrunnen är en så kallad “racing-sittbrunn” och kan förklaras med att den nersäkning där man har fötterna i en vanlig brunn går det istället upp till en bänk.  Man sitter  längre upp och längre ut, har bättre utsikt och sparkar inte i fötterna i varandra.  Det är så gott om plats att två dykare har  bytt om samtidigt utan att stöta i varandra.  Skoten ligger i styrbord och babord brunn och kaffemuggen kommer närmare om man sitter i lovart.

Motorn är placerad fram så det finns en smal dubbelkoj under sittbrunnen.  Bordvarts den finns gott om plats för segelpåsar och annat skrymmande.  Om man lägger iland dynorna fungerar “akterkabinen” som en förvaringsplats för fuktiga segel och kläder.  Underbart att slippa dra in det fuktiga seglarstället i båten; något man måste upp mycket i storlek för att uppnå annars.

Klys på fördäck

Det är ett linjärkök i salongen, d.v.s. kök, kyl och diskho ligger i linje på babordsidan.  Köket är ett tvålågigt optimus fotogenkök, man slipper brandfarligheten i tsprit och rördragningen för gas.  För om köket finns en “fåtölj” som fungerar som arbetsbänk när man lagar mat.  Sedan kommer en rymlig rostfri kylbox och längst fram i salongen en rostfri diskho med sötvatten på elektrisk pump och salt på fotpump.  Bordvarts hela köket är det förvaringsutrymme.

På styrbordsidan finns matbord och två soffor i bredd.  Skrovet går uppåt ju längre från mittlinjen man sitter och kortare personer sitter med fördel längre från mittgången.  Å andra sidan är det inget problem att gå från sittbrunn till förpik, något som brukar vara ett problem när alla sitter till bords i en längsgående inredning.  På styrbordsidan finns förvaringsutrymme, en rymlig bokylla (kallas ibland sjökoj på ritningar), stereo mer förvaringsutrymme i sofforna.  Fäller man ner bordet har man två sovplatser.

Det är ett skott till förpiken.  Egentligen två för innan förpiken kommer en toa med holding-tank, toalettskåp och en rymlig garderob med trådhyllor.

Där sitter också bränsletanken monterad bakom ett skott.

Varken holding-tanken eller bränsletanken luktar.

Dixie på vagga

Inför vinterförvaring

Framför detta utrymme kommer förpiken med motor, två batterier, mycket färskvatten, stor holdingtank och längsgående hyllor.  Man får ventilation genom skylight eller en stängbar ventil som mynnar ut i ankarboxen fram.  Babord motorn finns mer förvaringsutrymme.

Förutom att motorns vikt balanserar upp besättningen bak håller den förpiken varm och torr.

Pulpiten är enkel att kliva över/genom, den låsbara ankarboxen fram är rymlig och det finns två extra knapar monterade.  Lätt att förtöja, lätt kliva iland/ombord och båtskorna kan ligga torra och inlåsta i fören när man besöker gästhamn.  Det är mycket lättare att hålla båten ren när skor och skomatta ligger där man kommer åt dem.  Genuan smiter ut genom en öppning i pulpiten istället för att hänga över.

Mantågen har nät vilket är en skön hjälp när man har barn.  Det är bara att ta bort när de har växt upp.

Fördäck inför vintern

Fördäck inför vintern

Nedsteget till sittbrunnen är lågt så man slipper skutta ner.  Skönt i hög sjö.  Väl i sittbrunnen sitter man skyddad av en sprayhood som är förstorad gentemot original.  Det betyder mindre vind i sittbrunnen och mindre vatten i ruffen i vårt skandinaviska väder.  Under den får man vind- och väderskydd på bägge sidor av nergångluckan.  Där finns plats för avlastare och två winschar för de nerdragna fallen, kikare, sjökort, torra vantar, kompass och instrumenten.

Rorkulten har en teleskopförlängare det finns flera alternativa platser att styra från.  Racingbrunnen bidrar till detta; det finns fotstöd också långt i lovart trots att sittbrunnen är så bred.  Akter om hjärtstocken finns tre djupa ankarstuvar.  I babord sittbrunn finns gasreglage, fäste för autopilot och i styrbord länspump.  På däck finns tvåväxlade winschar.  Den positiva akterspegeln har en badstege som är förlängd och ett trästeg monterat på nedersta steget för bekvämare fotsteg.

Motorn har fast propeller och knuffar båten utan problem mot vädret.  Fenköl och stort roder gör den mycket lättsvängd.  Drar inte åt något håll vid backning och det finns nästan ingen propellerverkan vilket gör det enklare att lägga till åt bägge hållen.

Kölen är nerbygd och av bly.  Låg tyngdpunkt och ett djupt kölsvin så att eventuellt slagvatten inte rinner omkring.  Propelleraxeln går genom kölfickan och det är lätt att inspektera och smörja axelgenomföringen.

Det finns två förfall för tre försegel och spinnfall för en lite använd spinnaker med all utrustning.

Riggen är av mastheadtyp med lätt svepta enkelspridare, vilket innebär att förstaget går ända upp till masttoppen, vilket i sin tur inebär att riggen blir stadig och trygg på haven och dessutom lätt att sätta upp och lätt att justera/trimma.


Enklare täckställning med tjock presenning

Enaxlig båtvagn (lättmanövrerad)

Autohelm ST50: logg, ekolod, vind, gps-repeater

Autopilot Autohelm 2000

Kompass Silva 100

Philips AP Mk8 GPS

5-7 kojer

Fotogenkök Optimus 150, renoverat 05, manometer, reservdelar

Diskho med sött via elektrisk och salt via fotpump

Stereo

Färskvatten, 65L plasttank

Toalett Jabsco, nya modellen 03

Septitank, rostfri ca 20L, avloppspump

Alla genomföringar som mynnar under vattenlinjen nya 94

Kranar bytta till kulventiler 94

Rostfri kylbox driven av Supercool ACD kylaggregat

6 förtöjningsknapar, 6 klys

Stora pulpiten med genomgång för genuan

Fina Enkes-winschar i rostfritt

Enkelt bomtält

Fendrar

Förtöjningsgods

Spectrafall till stor och genua

Ankare Bris (Bruce-kopia) med 4m grov Gunnebo-kätting och 40 m rep

Patentankare

Motor Yanmar YSM8G, 7,5-8hk, toppen renoverad, Martec sötvattenkyl 94

Backslag, rak axel, fast tvåbladig propeller

2 huvudbrytare för el

Segel stor, genua 1, 3 och lättvind, lite använd spinnaker, spinnakerbom

Skotwinschar Enkes 22 rostfria (typ Andersen) 2-vxl

Fallwinschar Enkes 1vxl

Större sprayhood

Dodgers

Draperier invändigt

Dynor

Skottmonterad barometer

Skottmonterad klocka

Stereo Lava 840, 05

Högtalare i salongen

Värmare Wallas med fotogentank och manöverpanel, utmonterad då den inte användes

3 ägare? Vi har haft den sedan hösten 1993.

Ej landström, solpanel, rullförsegel, navigator, radar eller VHF.